Stretching Out

Stretching Out är en liten övning på ”shredding”-tekniker som sweeping och tapping som först gjordes till boken Elgitarr Heavy Metal, som jag skrev 1991. Under 80-talets sista år var virtuosa gitarrister – ”shredders” – som Steve Vai och Joe Satriani väldigt mycket i ropet, och Heavy Metal innehöll låtar av Yngwie Malmsteen och Nuno Bettencourts grupp Extreme, samt en pastisch på Vai och en av Paganinis capricer. Ungefär när vi spelade in låtarna till boken kom Nirvana ut med ”Smells Like Teen Spirit”, grungen slog igenom och alla shreddergitarrister blev omoderna. Så kan det gå. Ändå har ”Stretching Out” blivit en klassiker i det dolda: tabbar av varierande utseende och kvalitet vimlar överallt på nätet, och Youtube får fler och fler coverversioner. Det är kul.

Låten består av fyra tydliga delar: Den första handlar om plektrumteknik på en enda sträng, och koordination. En melodi på höga E-strängen spelas med anslag på lös sträng mellan varje meloditon. Öva långsamt tills allt ”glapp” mellan händerna (som till exempel att plektrumet anslår strängen innan vänsterhanden har hunnit trycka ned tonen, eller tvärtom) är borta.

Andra delen (andra sidan) är tvåhandstapping. Första tonen i varje grupp av tre toner är markerade med ett ”T” som betyder ”tap”. Anslå den tonen genom att hamra ned med höger pekfinger. Gör ett legato (pull-off) ned till andra tonen i gruppen och sedan ett legato (hammer-on) upp till den sista tonen i gruppen. Höger pekfinger spelar alltså den första tonen i varje grupp och inget annat.

Tredje delen (tredje sidan) är sweeping. ”Sweep” kan betyda att sopa golvet men också att svepa och att sweepa på gitarr betyder att låta plektrumet svepa ner eller upp över flera strängar i samma rörelse: Tre nedslag, ett uppslag, ett pull-off, två uppslag och så vidare.

Fjärde delen är mer sweeping och legato och sedan slutar låten genom att du tar om första delen igen.

När du jobbar med en låt kommer du att vilja stanna, starta om och så vidare. Allt sådant blir mycket enklare om du använder de här snabbkommandona:

mellanslag: stanna och starta om uppspelningen, pil vänster = spola bakåt, pil höger = spola framåt.

Loading the player...

Hela låten

Hela låten i långsamt tempo

Klicka på noterna och de öppnar i nytt fönster!

Plektrumteknik.

Plektrumteknik

Tvåhandstappning.

Tvåhandstappning

Sweeping och Legato.

Sweeping och Legato

Mer Sweeping och Legato.

Mer Sweeping och Legato

Överstämma.

Överstämma till första sidan